*
19 november 2014
Marianne Haslev Skånland:
Stadig kan tidligere barnevernsofre få erstatning
– mens nye kasus skapes
Tidligere barnevernsbarn som har vært utsatt for omsorgssvikt eller overgrep mens de var i institusjon eller fosterhjem kan søke oppreisning.
http://www.enebakk.kommune.no/Modules/article.aspx?ObjectType=Article&Article.ID=2190&Category.ID=617
(Adressen var vanskelig å få inn i hyperlink.)
Enebakk kommune, 18 november 2014
"Søknadsfristen er forlenget med to år, ny søknadsfrist er 1. november 2016.
- Vi har forlenget søknadsfristen for å gi søkere mer tid, og for at vi kan gjøre oppreisningsordningen kjent for flere. Jeg vil oppmuntre alle som faller inn under ordningen om å ta steget å søke oppreisning, sier fylkesordfører Anette Solli."
En god del kommuner, slik som Enebakk, tilbyr erstatning ikke bare til mennesker som har vært mishandlet på barnevernsinstitusjon men også dem som har vært tilsvarende behandlet i fosterhjem. Det er jo bra, for mye tyder på at de kan være minst like ille som på barnevernets institusjoner. Det er bare ekstra vanskelig å få frem i lyset, fordi det skjules så godt av barnevernet, som absolutt ikke vil ha brutt stengselet av stål mot kritikk av fosterhjemmene. Jf
Blir ambassadør for fosterheimar
Ordførar Otto Harkestad i Øygarden blir i morgon utnemnt til ambassadør for rekruttering av fosterheimar.
Vestnytt, 18 november 2014
Til fosterforeldre stilles det påfallende milde krav. Antagelig fyller 90 % av de virkelige foreldre som barnevernet har tvangsfjernet barn fra, disse kravene. Og du verden så givende det er, blant annet for fosterfamiliens egne barn, leser man! Sjalusi hører man intet om blant Øygardens barn, skjønt det må forutsees, som det burde vært i Sunnhordland i 2013:
Fosterforeldres egne barn blir ikke sjelden sjalu - en helt naturlig reaksjon
De eneste som ofte får en viss greie på ille forhold i fosterhjem, er foreldrene til barn som er tvangsfjernet og satt i fosterhjem, i den grad de i det hele tatt får kommunisere med foreldrene. Og disse foreldrene er det jo ingen som vil høre på.
*
Det som er besynderlig med alle disse kommunene som tilbyr erstatning til tidligere fosterbarn - er at de overhode ikke er våkne for eller vil høre om at akkurat det samme foregår i dag. Barnevernet i dag er de super-begeistret for, og fosterhjem peiser de på med. Det var bare 'tidligere' - for eksempel for en evighet av 10-20 år siden - alt var så skrekkelig? Gang på gang hører vi barnevernet si at "Alt er anderledes nå, vi har helt nye metoder". Og folk tror på det og støtter det - Ja! Ja!
En sjelden gang når saker offentligheten, men uten at det gjør noen forskjell for Ola Nordmanns tiltro til barnevernet likevel. Her er noen saker om hvordan fosterbarn øyensynlig har oppfattet sitt vidunderlige liv i fosterhjem - de er av nyere dato, og de er ikke de eneste - det finnes en del å velge mellom hvis man skal illustrere forholdene:
*
nrk Telemark, 28. januar 2014:
Truet sin fostermor
En 16 år gammel gutt truet sin fostermor med kniv i deres hjem i Seljord tirsdag ettermiddag. Moren kom seg fri og løp ut av huset og varslet politiet fra en nabo. Politiet bevæpnet seg og dro til stedet. Like før halv fire ble gutten pågrepet.
*
nrk Sørlandet, 19. juli 2011:
4 ukers varetekt for drapsmann
35-åringen som er siktet for overlagt drap på sin fostermor i Tvedestrand, er varetektsfengslet i 4 uker med brev- og besøksforbud. Fostermoren døde trolig av slagskader.
… Ifølge Agderposten har 35-åringen forklart politiet at han oppsøkte sin fostermor for å diskutere hennes behandling av ham i oppveksten.
Da han opplevde at hun viste liten forståelse for hans frustrasjon, skal det ha svartnet for ham.
I den opphetede krangelen skal han ha tatt tak i det første han fant og slått løs på henne.
*
nrk Sørlandet, 2 februar 2014:
Dømt for å ha slått fosterdatter
En kvinne (49) fra Sørlandet slo fosterdatteren og utsatt henne for andre voldshandlinger over lang tid. Nå er hun dømt.
Ifølge tingretten skal mishandlingen ha pågått over en periode på nærmere et halvt år.
I dommen går det fram at kvinnen skal ha slått fosterdatteren ved flere anledninger med flat hånd i ansiktet og på hånda. Hun skal også ha gitt barnet ris, dyttet henne og ristet henne.
... Retten mente imidlertid at det forelå mange formildende omstendigheter og idømte under tvil kvinnen til 90 timers samfunnsstraff.
Kvinnen ga en uforbeholden tilståelse da hun møtte i retten og det var henne selv som varslet barnevernet om at hun ikke taklet utfordringene hun ble stilt ovenfor.
I tillegg til samfunnsstraff må 49-åringen betale den tidligere fosterdatteren 30.000 kroner i oppreisningserstatning.
Dommen fremstår som svært svak i forhold til hva virkelige foreldre utsettes for. Fosterforeldre har gjerne privilegert status i folks anseelse som sympatiske, heroiske og uselviske uansett, og dommere er sjelden mer objektive eller velinformerte enn godtfolk.
*
*