*
26 februar 2021
Onar Åm:
Den skjulte nyheten i Køln
• • • •
Artikkelen er tidligere publisert på Onar Åms Lilablogg den 23 januar 2016.
Den er trykket her med forfatterens sjenerøse tillatelse.
• • • •
Det har nå gått noen uker siden de seksuelle terrorangrepene i Køln, og mye har blitt skrevet om det. Mange har fokusert på at dette vitner om en helt horribel ukultur blant mange av de såkalte “flyktningene” som kommer til Europa. Andre har fokusert på media og politiet dysset saken ned. Atter andre har fokusert på at feminister som vanligvis strør rundt om seg med beskyldninger om patriarki og voldtektskultur når det gjelder hvite menn unnskylder og bortforklarer noe som ser ut til å være en ekte voldtektskultur.
Derimot er det en ting ingen har skrevet noe om. Det er en nyhet som har gått alle hus forbi, og denne nyheten er kanskje viktigere enn noe av det andre som har blitt skrevet om. Nyheten er at denne saken ble en stor nyhetssak likevel, til tross for medienes og politiets skamfulle forsøk på å legge lokk på den.
Hvordan skjedde dette? Hvordan kunne noe som alle mediene og politiet opprinnelig boikottet likevel bli en stor nyhetssak? Svaret er: sosiale medier. Folk hadde med seg mobiltelefoner og delte sine historier og filmopptak av den horrible atferden til disse halv-apene. Sjokkert og indignert over at mediene ikke skrev om saken fortsatte folk å dele saken og den gikk viralt.
Da hundretusener hadde delt nyhetene desentralisert via sosiale medier var det ikke lenger mulig for mediene å holde saken nede. De var nødt til å ta tak i den og rapportere det, ellers hadde de mistet det lille de hadde av ansikt igjen.
Saken er altså at Køln-angrepet viser at mainstream media i dag har blitt detronisert. Medias hegemoni er over. Media har ikke lenger monopol på nyhetsformidling. Eliten har ikke lenger monopol på sannhet. De kan ikke diktere agendaen.
Dette faktum gjenspeiles av det faktum at alle tradisjonelle medier i dag sliter med inntektene. VG måtte nylig kutte mange stillinger. De takler ikke konkurransen fra internett.
Gutenberg 2.0
Mange har snakket om at internett er en slags Gutenberg 2.0. For de som ikke kjenner sin historie var altså Gutenberg en kar som oppfant trykkekunsten i Vesten. Før dette var bøker noe som var ekstremt dyrt. Det skrevne ord var godt voktet av eliten, i dette tilfellet den katolske kirken.
Martin Luther var den første til å for alvor bruke denne nye teknologien til å utfordre og avskaffe den katolske kirkens makt over religiøse sannheter. Som en konsekvens av dette fikk man flere tiår med religionskrig i Europa, hvor ulike versjoner av kristendommen var i krig med hverandre. Etter krigen konkluderte krigstrøtte europeere at kanskje ytringsfrihet og religionsfrihet ikke var en så dum idé.
Internett har samme rolle som trykkekunsten hadde. Teknologien gjør nyhets- og informasjonsformidling så billig at gud og hvermann kan gjøre det. Sosiale medier har i praksis samme rolle som Luthers protestantisme, en plattform som utfordrer den etablerte eliten.
Et lokalt eksempel
Makten i de sosiale medier kan illustreres med et norsk eksempel, nemlig partiet Liberalistene. Dette er et parti som bare er litt over ett år gammelt, men som fra første stund har fokusert og satset knallhardt på å være best på sosiale medier. Effekten av dette er at partiet nå vokser med en halv prosent nye medlemmer per dag. I disse dager runder partiet 1000 medlemmer, halvparten av Rødts medlemsmasse.
Dersom partiet vokser i samme tempo (5 nye medlemmer per dag) vil partiet ha rundt 4000 medlemmer ved stortingsvalget i 2017. Dette har skjedd med så godt som null dekning i de tradisjonelle mediene.
Hvis Liberalistene følger opp suksessen og blir et nytt parti på Stortinget om noen år vil det i såfall være det andre nye norske partiet som har brutt den politiske lydmuren på kort tid. Begge partier vil i såfall ha lykkes å gjøre dette på samme måte, gjennom profesjonell satsing på sosiale medier.
Liberalistene på Facebook finner du her.
**
Se også
engelsk versjon av artikkelen:
Onar Aam:
The hidden news from Cologne
MHS's hjemmeside, 27 januar 2016
Olav Terje Bergo:
Åpenhet er eneste medisin som fremmer rettssikkerhet
MHS's hjemmeside, 22 februar 2019
Ole Henriksen:
Om ytringsfrihet og barnevern: Det er på toppen det blåser mest
MHS's hjemmeside, 3 juli 2020
Anita Skippervik og Yngve Nedrebø:
Barn, barnevern og åpenhet
MHS's hjemmeside, 29 februar 2020
Frederik Rønnevig:
Reaksjoner på NRKs debatt om barnevern november 2019
MHS's hjemmeside, 17 november 2019
Marianne Haslev Skånland:
Bravo for en retoriker som karakteriserer det å nekte å gå inn i enkeltsaker
MHS's hjemmeside, 3 september 2017
– : Ytringsfrihet: Georg Apenes og William Shakespeare
MHS's hjemmeside, 13 mai 2004
– : Viktig dom i England STØTTER endelig ytringsfrihet i barnevernssaker
MHS's hjemmeside, 31 desember 2013
– : Ytringsfrihet om barnevern – en liten repetisjon
MHS's hjemmeside, 11 januar 2015
Oddvar Espegard:
10. september 2019 klokka 10.00
MHS's hjemmeside, 3 september 2019
familien-er-samlet:
Dagbladet; god journalistikk – meningsløs lederkommentar
MHS's hjemmeside, 16 april 2018
*