*
 
30 august 2024
 
 
 
 
Det må komme lovendring som gir klagerett overfor barnevernets tiltak, uansett hva tiltakene kalles
 
Av Bjørn Bjøro
 
 
• • •
Artikkelen ble i opprindelig form skrevet som en kommentar i nettutgaven av Bergens Tidendes artikkel "Gutten som forsvant", publisert den 8 juni 2024, og også i A-Magasinet.
 
Bjøros artikkel er trykket her med forfatterens velvillige tillatelse.
• • •
 
 

Artikkelen "Gutten som forsvant" i Bergens Tidende og A-Magasinet er etter min oppfatning meget grundig, og den bygger på et stort materiale som er gjennomgått. Det nærmer seg gransking eller forskning. Det er interessant at denne granskingen kommer i media ved hjelp av journalister og ikke fra myndighetene, som over tid har framstått som noe uvillige til å se sine egne handlinger i speilet.
 
 
Barnevernet fatter en beslutning uten klagemulighet i en sak med oppdragervold
 
Det er nok lite tvilsomt at det har vært oppdragervold i dette tilfellet. For det burde familien fått reell hjelp, og det burde dessuten vært kulturell brobygging. Det siste er viktigere enn man tror.
 
I mange land er oppdragervold en del av oppdragelsen. I noen tilfelle er det nødvendig, i land der barns uønskede handlinger kan medføre skade som ikke avhjelpes når helsevesenet er primitivt, og dessuten er utenfor rekkevidde for mange mindre bemidlede. I Norge har vi et helsevesen som takler hva som ville medført amputasjon i andre land, og det er en grunn til at foreldre snakker barn til rette i stedet for å markere grenser gjennom oppdragervold. Vi må heller ikke glemme at sistnevnte var vanlig i Norge for et par generasjoner siden.
 
Før jeg ble alderspensjonert, arbeidet jeg til sammen nærmere 10 år i det offentlige byomfattende barnevernet i Oslo. Etter det har jeg hjulpet til på fritiden i en del barnevernssaker. Jeg har selv fulgt personer til kurs og trening i hvordan håndtere situasjoner i Norge, og jeg har vært i Nigeria en del ganger.
 
I det omtalte tilfellet har familien i tillegg vært gjennom meget traumatiske opplevelser, og jeg antar at de er blitt ytterligere skadet av norske utlendingsmyndigheter. Det nevnte forsterker at familien skulle vært møtt med god og relevant hjelp.
 
 
Barnevernets avgjørelser og handlinger 
 
Det er ingen tvil om at barnevernet med hjelp av politiet i dette tilfellet har opptrådt ufaglig, og ødelagt en hel familie gjennom handlinger som ikke kan forsvares faglig eller etisk. Bare de økonomiske skadene beløper seg mest sannsynlig til mangfoldige millioner kroner, og det er vi skattebetalere som får svi for udugelighetens konsekvenser.
 
Jeg har en oppfordring til avisenes journalister: Det lukter av enkeltpersoners skadepåføring på familien gjennom ufaglig opptreden og maktbrynde. Journalistene bør forfølge dette sporet og få ytterligere klargjøring innen både barnevernet og politiet. Da kan det bli ytterligere lærdom av en opptreden som har et mønster jeg med min innsikt antar har et større omfang, også i andre saker.
 
 
En beslutning gir ingen klagerett
 
Det er et poeng i artikkelen at en beslutning fra barnevernet eksisterer det ingen klagerett over. Det kjenner jeg igjen fra en sak der jeg var med som vitne i et møte der barnevernet nettopp hadde foretatt en beslutning – om noe annet enn i denne artikkelen – og hvor den som beslutningen rammet prøvde å komme med faglige motargumenter under møtet, men ble avvist med at det var en beslutning uten klagerett. Og hvis hun klaget, ville reaksjonen være at hun aldri mer ville få treffe de barna hun var tante til og hadde et godt forhold til, og som hun som familie og dyktig fagperson som familieterapeut ville hjelpe.
 
Avgjørelsen som er omtalt i artikkelen, burde gjennom lovgivning vært et vedtak med klagerett, og ikke en beslutning som åpner for myndighetsmisbruk. Nå er statsråd Toppe oppmerksom på forholdet takket være media, og nå er det hennes og regjeringens jobb å rydde opp ved å foreslå nødvendig lovendring.
 
 
**
 
 

Se også
 
 
Bjørn Bjøro:
Knusende nederlag for Norge i Menneskerettsdomstolen (EMD) – Barnevern
MHS's hjemmeside, 15 september 2019
 
 – :  Et system som stresser
MHS's hjemmeside, 2 september 2022
 
 – :  Bollywood-filmen bør være en vekker for vår hvite selvgodhet
MHS's hjemmeside, 24 april 2023
 
Venil Thiis:
Høringsnotat til Familie- og kulturkomitéen i Stortinget vedrørende forslag til ny barnevernlov
MHS's hjemmeside, 29 mai 2021
 
familien-er-samlet:
Hvorfor klarer ikke politikerne å stoppe og reversere barnevernskrisen?
MHS's hjemmeside, 4 oktober 2018
 
Marius Reikerås:
Klage over innsynsnekt
MHS's hjemmeside, 12 mai 2023
 
 – :  Barneombud Inga Bejer Engh feilinformerer
MHS's hjemmeside, 29 desember 2020
 
Erik Bryn Tvedt:
Årsaker til krisen i barnevernet
MHS's hjemmeside, 17 januar 2020
 
Anita Skippervik:
Systematiske lovbrudd kan ikke omdefineres som unntaksvise enkeltsaker
MHS's hjemmeside, 24 juli 2020
 
Marianne Haslev Skånland:
Regjeringspartienes 'plattform' for barnevern
MHS's hjemmeside, 7 februar 2019
 
Ole Henriksen:
Hålogaland lagmannsrett med dom mot Senja kommune i en barnevernssak
MHS's hjemmeside, 11 juni 2023
 
Roy Kanestrøm:
Fra barnevern til familievern
MHS's hjemmeside, 14 juni 2021
 
Kenneth Skailand:
Appell holdt ved demonstrasjon i Kristiansand 26 februar 2016
MHS's hjemmeside, 9 februar 2019

 
 

*