*
25 juli 2024
Forslag om brukerundersøkelse i barnevernet i Fauske, og politikernes uventede motstand!
Av Anne Godding, kommunestyrerepresentant i Fauske, Rødt
• • •
Artikkelen ble publisert som debattinnlegg i Saltenposten den 22/23 juli 2024 og i Avisa Nordland den 25 juli 2024.
Artikkelen er trykket her med forfatterens velvillige tillatelse.
• • •
Nå er det sommer! Og for en fantastisk sommer vi har her nord i år. Jeg har tatt meg en liten pause i det fine været for å rydde i tankene. Men bekymringer rundt foreldre og barn som må tåle belastninger fra barnevernet over tid, de tankene tar ikke ferie hos meg og i hvert fall ikke i de familiene det gjelder. Som lege er jeg blitt kontaktet av en del familier i distriktet og de gir meg da fullmakt når jeg skal forsøke å hjelpe dem.
Det betyr at jeg får innsyn i dokumenter og har jevnlig kontakt med dem. Jeg har vært allmennlege, helsestasjons- og skolelege, lege i psykiatrien, og på VHSS. I alle stillingene har jeg vært inne i saker i forhold til barnevern, men jeg har aldri opplevd like negative saker som nå i distriktet her. Saker der barnevernet ikke følger den nye loven, spesielt i forhold til tilbakeføring, saker hvor barn ikke blir snakket med, og dermed saker der barnevernstjenesten dessverre bruker tvang istedenfor hjelpetiltak og barns beste!
Som politiker har jeg lenge vært opptatt av helsepolitikk og da også barns helse, og jeg har sett mye bra fra helsestasjonen og skolehelsetjenesten i forhold til barn. Derimot har jeg vært bekymret i forhold til barnevernstjenesten. Jeg har stilt flere spørsmål i kommunestyret om barnevernstjenesten og lest rapporter, og har vært bekymret over tid, men dessverre møtt lite eller negativ respons fra andre politikere.
På kommunestyremøtet 14. juni 2024, fremmet jeg forslag om å få til en uavhengig brukerundersøkelse. Først en takk til Hans Anton Kristiansen, som på en unik måte får befolkningen i Norge til å kunne se informasjon om hva som skjer i forhold til barnevernstjenesten, der han får fram alvoret på en veldokumentert måte, en seriøs og samtidig befriende humoristisk måte. Det er en unik kombinasjon av satire og humor som har vært brukt i alle år i revyer i Norge! Jeg anser at det må alle politikere og offentlig ansatte tåle, eventuelt få hjelp til å takle hvis noen synes det er vanskelig.
*
Hva kan en brukerundersøkelse blant alle som har / har hatt erfaring med barnevernet og alle ansatte i barnevernet bety?
1. Styrking av barns rettigheter. Ved en brukerundersøkelse som inkluderer barnas egne stemmer, styrkes deres rett til medvirkning og medbestemmelse i tråd med FN’s barnekonvensjon.
2. Forbedret omsorg og beskyttelse. Brukerundersøkelse kan avdekke hvordan tjenestene oppleves av barna, familiene og andre involverte parter. Bedre kvaliteten.
3. Forebygging av feil og overgrep fra barnevernets side. Gjennom innsamling av tilbakemeldinger kan barneverntjenesten identifisere mulige feil, mangler eller overgrep i systemet.
4. Tilpasning til individuelle behov. Hvert barn og hver familie har unike behov og utfordringer. Brukerundersøkelser kan bidra til å identifisere spesifikke behov og hvordan tjenestene kan tilpasses bedre for å møte behovene.
5. Støtte til barnevernsansatte. Tilbakemeldinger kan gi verdifull informasjon om arbeidsforholdene og utfordringene de ansatte i barnevernet møter. Kan virke positivt.
6. Politiske og strategiske beslutninger. Data fra brukerundersøkelser kan gi grunnlag for bedre politiske og administrative tiltak på alle nivåer i forhold til barnevern.
7. Økt tillit og samarbeid. Ved å inkludere brukernes stemmer, også fra barn, kan tjenesten bygge samarbeid med familier, noe som er avgjørende for å hjelpe barn.
8. En brukerundersøkelse vil kunne få fram brukernes stemmer tydeligere i forhold til det de blir tilbudt av forebyggende og hjelpetiltak og i hvilket omfang det ble gitt.
*
En uavhengig brukerundersøkelse vil derfor være av stor hjelp og betydning for alle parter: familiene, tjenesten, og politikken i en kommune. Det er selvfølgelig nyttig i forhold til alle de offentlige tjenestene, ikke bare barnevernstjenesten.
Jeg håper Fauske kommunestyre endrer sitt syn på forslaget og kan dermed legge det inn som forslag i budsjettet for 2025. Det er enda mulig å tenke seg om og snu!
**
Se også
Anne Godding:
Et pågående menneskerettighetsbrudd!
MHS's hjemmeside, 20 mars 2023
familien-er-samlet:
Flukt, eksil og sjanser
MHS's hjemmeside, 11 november 2020
– : Hva er galt med barnevernet?
MHS's hjemmeside, 31 desember 2017
Ingebjørg Jakobsen:
Barnevernet – hjelpeinstans eller ond maktutøver?
MHS's hjemmeside, 26 mars 2023
Ranveig Røtterud:
Bygger vi menneskeverd, bygger vi fred
MHS's hjemmeside, 17 august 2021
Olav Terje Bergo:
Hva kan de folkevalgte gjøre med barnevernet?
MHS's hjemmeside, 10 oktober 2022
Knut Inge Røen:
"Tilgjevelege feil"
MHS's hjemmeside, 13 mai 2020
John Alvheim:
Barnevernet undergraver tilliten til barnevernet
BarnasRett, 22 november 2003
Marianne Haslev Skånland:
Politikerne må styre barnevernet
MHS's hjemmeside, 8 desember 2018
– : Granskninger av barnevernet
MHS's hjemmeside, 18 juni / 26 juli 2017
– : Moss barnevern – godt eller dårlig?
MHS's hjemmeside, 6 mai 2024
Randi Iren Rettedal:
Barnevernsrapporten i Tysvær
MHS's hjemmeside, 5 februar 2021
Øyvind Røen:
Barnevernet i Bergen
MHS's hjemmeside, 16 juni 2020
Kristina Stenlund Larsen:
Barnevernet er avhengig av høy tillit i befolkningen
MHS's hjemmeside, 8 mars 2021
Bjørn Bjøro:
Dyrt og dårlig barnevern i Stavanger
Bollywood-filmen om barnevernet i Stavanger treffer en kjerne
MHS's hjemmeside, 2 mai 2023
*