*

9. oktober 2011
Oppdatert 26 april 2021
Marianne Haslev Skånland:
Barnevernets kontaktpersoner


Feilaktige teorier gjør barnevernet ineffektive: de har intet brukbart å komme med i situasjoner hvor alarmen i høy grad burde gå. - Det skyldes nok blant annet at de har lært at uansett hvilke problemer som måtte finnes, så er det foreldrenes skyld; foreldre er ubrukbare, de barnefaglige selv og alt de finner på, er storartet. Dette tankespinnet tror de på.

Du verden så overraskende da, når det ikke er sånn. Her er barnevernets (sosialvesenets) vurdering av hva som burde gjøres mot en storkriminell, voldelig og truende ungdom i Sverige, som blant annet har deltatt i mordbrann: gi ham en kontaktperson å snakke med tre ganger i uken.

"Pojken stoppades inte i tid"
UNT.se, Enköping, 9. oktober 2011

Kanskje barnevernet trodde han hadde behov for å utbre seg om sine "problemer" i psykoanalytiske terapi-timer hos kontaktpersonen? Fortelle om hvor misforstått og "omsorgssviktet" han har vært av sine foreldre?

Spennende lesning hvordan det går? Ikke det? Heller forutsigbart?

*

Men hvorfor er politiet så misfornøyde?:
"Inom polisen är känslorna upprörda och socialtjänsten kritiseras för att agera slapphänt."

Å? Politiet utfører jo ellers alt barnevernet ber dem om når det gjelder å ta ikke-kriminelle barn fra ikke-kriminelle foreldre; de ser selv situasjonene og vet hvor tragiske de er, men protesterer ikke. Stoler de ikke på barnevernets vurderinger i foreliggende sak da? Vel, de mener at han burde vært "omhändertagit" - tvangsfjernet. Og det kan de saktens ha rett i her, men av artikkelen virker det som om politiet kanskje mener at det
alltid bør gjøres, altså omtrent det samme som barnevernet selv mener.

Man gjetter på at grunnen til at barnevernet
ikke ville ha denne ungdommen under omsorg i en av sine vederkvegende institusjoner, er at de er redd ham. Ja naturligvis, de har intet å stille opp med overfor virkelige problematiske individer, så da viser de seg svake og valne. Det finnes intet annet sted for ham enn regulært fengsel, men det mener nok barnevernet vil skade hans sarte sjel?

*

Kontaktperson, ja det er nok Columbi egg. Jeg minnes at det mener en norsk barnevernsaktør, Jan Storø, også:

Skal ofrene følges opp fortsatt – av barnevernet selv?
Barnevernets evige drømmer, og tilstanden i 2021
MHS's hjemmeside, 26 april 2021

I artikkelen sin i Aftenposten gjør han reklame for en bok han har skrevet, og snakker begeistret om norsk forskning og initiativ til mer av det samme. Særlig mener han "kontaktperson" er tingen, og det er så vellykket i Danmark, så det må man
forske mere om.

Så i den svenske saken her har den godeste Barnefaglig Storø et bidrag til forskningen om barnevernets bruk av kontaktpersoner. Om både svensk og dansk barnevern vet vi forøvrig nok til å sette spørsmålstegn ved deres vellykkethet.
  
  

*