*

8 juni 2019


Lytt til historiene

Av Jane-Mette Kile
Leder, Fokus på Barnevernet

• • •
Artikkelen ble publisert som leserbrev i Helgelands Blad den 6 juni 2019.
Den er publisert her med forfatterens velvillige tillatelse.
• • •


Kjære samfunnsdebattanter. Kjære dere som ønsker et bedre samfunn.

Det nærmer seg valg, og mange vil ta kontakt med dere og ta opp saker som de opplever som viktige for dem. De gjør dette i håp om at dere vil lytte til dem.

Mye informasjon

Jeg ber om at dersom dere blir kontaktet av noen som ønsker å diskutere barnevern; ta vel imot dem. Jeg ber dere: Sett dere ned og lytt til det de forteller. Merk dere hva de sier. Ta gjerne notater, det kan bli mye informasjon. Om de har med et skriv eller to – se på det. Ta fortellingene på alvor, og undersøk dem.

Ikke anta at noen aktører er mer troverdige enn andre. Sjekk det som står der for feil og motsigelser, uansett hvem som har skrevet det.

Sjekk historiene

Har du hørt historier om barnevernet som du ikke har trodd på? Vær så snill: Ta for deg en eneste sak. Gå inn i den og sjekk opplysningene kritisk. Sjekk alle opplysninger, både de som kommer fra den pårørende og de som kommer fra barnevernet og deres samarbeidspartnere.

Sjekk alle kilder, ikke ta noe for gitt uansett hvor mye det henvises til antatt troverdige kilder. Og ikke stol på at de du kjenner som hyggelige og gode mennesker, er korrekte i sine referater og notater: sjekk dem så langt du kan.

Utrolige historier

Jeg er daglig leder i landets største frittstående organisasjon for pårørende til barnevernsbarn. Jeg har hørt mange slike historier. Jeg har også fått anledning til å sjekke riktigheten av en del påstander. Noen ganger har den pårørende falt for fristelsen til å forskjønne sin egen historie litt, men det gjelder de færreste. De aller fleste er etterrettelige.

Felles for alle historiene er det forhold at de inneholder elementer som bokstavelig talt er så utrolige at du ikke forstår det er mulig å oppleve slike ting. Jeg har fått mange slike historier som er altfor utrolige til å kunne være sanne. Eneste grunn til at jeg begynte å tro på dem, er at jeg har opplevd det samme selv. Derfor har jeg sjekket, og funnet bevis for at det utrolige er sant og korrekt.

Lytt!

En del ting vil man ikke se før man tror det. Historiene om barnevernet er av den typen. Vær så snill og lytt, på vegne av alle barna. Så kan vi snakkes etterpå om hva som må gjøres. Vi har en plan.


***